Tuesday, November 16, 2010

Шамбала сияеща

Шамбала сияеща



- Лама, разкажи ми за Шамбала!

- Но нали вие на Запад нищо не знаете за Шамбала и не искате да знаете. По всяка вероятност ти ме питаш само от любопитство и напразно произнасяш тази свещена дума.

- Лама, аз не случайно те питам за Шамбала. Навсякъде хората знаят за този велик символ, но под различни наименования. Нашите учени събират по искрица за това забележително царство. Чома де Кьорьош е знаел за Шамбала по време на продължителното си посещение на будистките манастири. Грюнвелд преведе книгата на известния Таши-лама, Палден Елше, за “Пътищата на Шамбала”. Ние чувстваме, че под съкровените символи е скрита велика истина. Естествено ревностният учен жадува да разбере всичко за Калачакра.

- Така ли? Та нали някои от вашите съотечественици оскверняват нашите срамове. Те пушат в нашите светилища; те не само разбират, но и не искат да почитат нашата вяра и нашето учение. Те се надсмиват и се подиграват над символите, значението на които не могат да постигнат. Ако ние посещавахме вашите храмове, щяхме да имаме съвсем друго поведение, защото вашият велик Бодхисатва Иса, наистина е възвишен дух. И никой от нас не би си помислил да осквернява учението и справедливостта.

- Лама, само пълният невежа и глупак би се надсмял на вашето учение. Всички учения за справедливостта се събират в едно светилище. И никой, бидейки в здравия си разум, не би осквернил свещените места. Лама, защо ти считаш, че основното учение на Благословения е неизвестно на Запада? Защо ти мислиш, че ние, на Запад, не знаем за Шамбала?

Лама, и върху моята маса ти можеш да намериш Калачакра, Учението, което великият Атиша е донесъл от Индия. Известно ми е, че ако високият, вече подготвен дух, чува глас, произнасящ Калагия – това е зов за Шамбала. Ние знаем, кой Таши – лама е посетил Шамбала. На нас е известна книгата на манастирския настоятел Утай – шаня – “Червеният път в Шамбала” . Кой знае, може би ни е известно много, което ново за теб.

Ние знаем, че съвсем наскоро млад монголски лама е издал нова книга за Шамбала.
Лама ни изучава със своя пронизващ поглед. След това той казва:

- Великата Шамбала е далеч зад океана. Това е могъществена небесна страна. Тя
няма нищо общо с нашата земя. За какво и защо вие, земните хора се интересувате от нея? Само в някои места в Крайния Север, може да се видят сияещите лъчи на Шамбала.

- Лама, ние знаем за величието на Шамбала. Ние знаем, че това неописуемо
царство е реално. Но ние също така знаем за реалността на земната Шамбала. Ние знаем, - някои високи лами са се отправяли към Шамбала и че по своя път са виждали обикновени физически предмети. Ние знаем разказите на бурятския лама, за това, как той е бил въведен чрез много тесен ход. Ние знаем, че друг дошъл е видял караван от планинци със сол от самата граница с Шамбала. Нещо повече, ние самите видяхме бял граничен стълб на едната от трите граници на Шамбала. Затова не говори с мен само за небесната Шамбала; та нали ти, както и аз, знаеш, че земната Шамбала е свързана с небесната Шамбала. И върху това звено двата свята се съединяват.

Ламата замлъква. С очи, наполовина прикрити от клепачите, той внимателно се вглежда в нашите лица. И по здрач започва своя разказ:

- Да, идва време, когато Учението на Благословения отново ще дойде от Север на Юг. Словото на истината, което започна своя велик път от Бодхигайе /мястото на озарението на Буда/ , отново ще се завърне на същите места. Трябва това да се приеме просто, както е – истинското учение ще напусне Тибет и отново ще се появи на Юг. И във всички страни ще се появят заветите на Буда. Действително, настъпват велики събития. Вие идвате от Запад, и все пак носите вест за Шамбала. Трябва да се приеме така, както е. Сигурно лъчът от кулата на Ридген Джапо достигна всички страни.

Като алмаз искри светлината от Кулата на Шамбала. Той – Ригден Джапо – е там, на вечна стража за благото на човечеството. Неговите очи никога не се затварят. И в магическото си огледало вижда всичко, което става по земята. И мощта на мислите му прониква в далечни страни. Разстояние не съществува за него; той мигновено може да донесе помощ за онези, които са достойни за нея. Неговата могъща светлина може да унищожи тъмнината. Неговите несметни богатства са готови за помощ на всички нуждаещи се, които са готови да служат на справедливото дело. Той може дори да изменя кармата на хората...

- Лама, на мен ми се струва, че ти говориш за Майтрея. Така ли е?

- Ние сме длъжни да не произнасяме тази тайна! Много са нещата, които не бива
да се предават. Много са нещата, които не бива да кристализират в звук.В звука ние оповестяваме мисълта си. В звука ние пускаме нашата мисъл в пространството, и може да последва огромна вреда. Та нали всичко, което е оповестено преди нужния срок, довежда до неизказано зло. Даже огромни катастрофи могат да бъдат предизвикани от такива лекомислени действия. Ако Ригден –Джапо и Благословеният Майтрея за теб е едно и също лице – така да бъде. Аз това не съм го казвал!

Несметни са жителите на Шамбала. Многочислени са великолепните нови сили и достижения, които готвят там за човечеството...

- Лама, Веданта ни казва, че много скоро на човечеството ще бъдат дадени нови
енергии. Това истина ли е?

- Несметни са великите ценности, дадени и приготвени. От Свещените Писания ние знаем Учението за Благословения за обитателите на далечните звезди. От същия източник ние сме чували за летящата стоманена птица...за железните змейове, които с огън и дим изяждат пространството. Благословеният Татхагата предсказа всичко за бъдещето. Той знаеше, че помощниците на Ригден – Джапо ще се въплътят в нужния час, че свещената армия ще очисти Лхаса от всички нечестиви врагове и че ще се установи царството на справедливостта!

- Лама, ако великите воини се въплътят, няма ли да се проявят действията на Шамбала тук, на нашата земя?

- Навсякъде – и тук, и на небето. Всички светли сили трябва да се обединят, за да
поразят тъмнината. Всеки, който помогне за тази велика задача, ще бъде възнаграден стократно и на тази същата земя, в това въплъщение. Всички, които съгрешават срещу Шамбала, ще загинат в това също въплъщение, защото те са изтощили милосърдието.

- Лама, на теб е известна истината. Кажи ми тогава, защо има толкова недостойни
свещеници?

- Разбира се, това не е извинение; но ако Учението трябва да се премести на Юг, то нищо чудно защо много учени лами са напуснали Тибет. Знаят ли на Запад, че Панчен – Ринпоче /Таши – лама/ е свързан с Шамбала?

- Лама, ние разбира се знаем, че Панчен – Ринпоче се почита навсякъде. В различни страни ние сме чували как високо са се отзовавали за Неговото Святейшество не само будистите, но и хора от много националности. Казват даже, че в неговите лични покои далеч преди неговото отпътуване, някои подробности около неговите бъдещи пътешествия са били представени в картини. Ние знаем, че Панчен – Ринпоче следва обичаите на всички велики лами. Разказвали са ни, как по време на своето бягство той и неговите последователи са избегнали много големи опасности.

- Да, на Панчен – Ринпоче е помагала Светата Шамбала по време на всички пътешествия. Той е видял множество чудесни знаци, когато е минавал през планините на Севел.

- Лама, недалеч от Улан – Давана ние видяхме огромна черна птица, ниско летяща недалеч от нашия бивак. Тя пресече пътя на нещо блестящо и прекрасно, което се движеше от юг на нашия лагер и светеше в лъчите на слънцето.

Очите на ламата светнаха. Стремително той запита:

- Не почувствахте ли в пустинята също така аромати на храмови благовония?


Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home