Tuesday, November 16, 2010

Истински смях




Ако някога ти се случи да срещнеш Бог, знаеш ли какво да му кажеш? „О, аз съм те срещал вътре в мен.“ Бог ще танцува в живота ни, когато денят изгрява със смях и любов. Истинската молитва е да се смееш сутрин. Не се смей само отвън, но дълбоко отвътре. Смехът идва от центъра на нашето Същество, от сърцевината на нашето сърце. Нашият корем е толкова изпълнен със смях, че смехът прониква и извира от всяка клетка на нашето тяло. Истинският смях е истинска молитва.

Всичко в природата те чака да се смееш. Когато се смееш, цялата природа се смее с теб. Ехти и отеква и това е ценността на живота. Когато нещата вървят добре, всеки може да се смее, но когато всичко се разпада и ако тогава можеш да се смееш, това е еволюция и израстване.


Така че в живота няма нищо, което да е по-ценно от твоя смях. Никога не го губи, за каквото и да е. Събитията идват и си отиват. Някои са малко приятни, други са неприятни, но каквото и да стане, те всички те оставят незасегнат. Дълбоко в теб има едно място, което остава незасегнато. Придържай се към това нещо, което е незасегнато. Тогава ще можеш да продължаваш да се смееш.

Има разлики дори в смеха. Понякога се смееш просто за да избегнеш мисленето или за да избегнеш поглеждането в себе си. Но когато виждаш и чувстваш вътре в себе си, че всеки един момент животът е толкова наситен, всеки един момент толкова интензивен, всеки един момент толкова неуязвим, тогава нищо не може да те обезпокои. Нищо не може да те докосне. Това е истински смях. Може да си наблюдавал бебета на шест месеца или на една година. Когато се смеят, цялото им тяло се движи и подскача. Смехът не идва само от техните устни. Всяка клетка в тялото им се смее. Това е просветление. Този смях е невинен, чист, без задръжки, без напрежение.

Шри Шри Рави Шанкар
Откъс от книгата „Бог обича шегата“

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home