Tuesday, July 18, 2006

Брус Лий
Философия
Може да изненада онези, които мислят за Брус Лий предимно като за специалист по бойни изкуства, факт е, че неговата страст е била философията. Дори още по-изненадващо е обхвата на знанията му, както за Източната, така и за Западната философия.

”Ако ви кажа, че съм добър, вероятно ще си помислите, че се хваля; ако ви кажа, че не съм добър, ще ЗНАЕТЕ, че лъжа.”

”Бъди безформен, като водата. Ако сипеш вода в съд тя се превръща в него, ако я сипеш в бутилка, тя става бутилка, ако я сипеш в чайник, тя се превръща в него. Водата може да тече, или да се стовари. Бъди вода приятелю.”

”Ако има Господ, той е вътре в нас. Ти не молиш Господ да получиш някакви неща, а от него зависи вътрешния ти мир.”

”Преди да започна да практикувам Пътят облакът беше просто облак, планината беше просто планина. Когато започнах да изучавам Пътят обаче облакът вече не беше облак и планината не беше повече планина. Сега когато разбирам Пътят, облакът отново е просто облак, a а планината – просто планина. (А облаците и планините са просто ритници и юмруци).”

”Умът е като плодородна градина, в която всичко засято, цветя или плевели, ще порастне един ден.”

”Използвай само това, което действа, и го взимай от всякаде, където можеш да го намериш.”

”Колкото по-отпуснати са мускулите, толкова повече енергия може да протече през тялото. Ако използваш мускулното напрежение, за да опиташ да “направиш” юмрук, или използваш животинска сила, за да пребиеш някого, това ще има само и единствено обратен ефект.”

”Обикновеното техническо познание е само началото на Кунг Фу, за да го овладее човек, трябва да усети духът му.”

”Има много мързеливци по света. Те имат големи, тлъсти кореми. Говорят за ЧИ и нещата, които могат да направят, но не вярват нито в ЧИ, нито в себе си.”

”Аз не съм учител, аз съм учител-ученик, т.е. имам знанието на учител, но все още се уча. Не вярвам в думата “учител”, за мен учител е равностоино на това вече да ти затворят ковчега.”

”Не отхвърляйте класическото постижение само като реакция, или ще трябва сами да създадете друг модел и да бъдете уловени от него като от капан.”

”Джийт Кун До, това е само име, не вдигайте врява около него. Няма такова нещо като стил, ако разбирате корените на битката.”

”Когато се огледам около себе си, винаги научавам нещо, и това е да бъдеш винаги себе си, да изразяваш себе си и да имаш вяра в себе си. Не излизайте навън с мисълта да намерите успешна личност и да я копирате. Това сега е много разпространено в Хонк Конг, сякаш винаги са копирали нечии маниери и са били превзети, но те никога не започват от корените и това е грешката им. Как тогава можеш да бъдеш себе си?”

”Постави в една стая всички учители и те ще бъдат съгласни за всичко. Постави техните ученици и те ще спорят за всичко.”

”Виното може да стане толкова разводнено, че малцина биха пили от него.”

”В края на краищата човек се учи да чете групи от думи. Ако един ученик вижда 3 хода, опитния човек вижда 1, защото вече е виждал целия енергиен път. “Празнината не е вече празнота, то е свобода, съществуване. То е източника, от който произлиза всичко и в който сършва всичко. То не може да бъде видяно, докоснато или опознато, въпреки че съществува и се използва свободно. То няма форма, размер, цвят и въпреки това всичко , което виждаме, чуваме, чувстваме или докосваме е “то”. То е отвъд интелектуалното познание и не може да бъде уловено от обикновенния ум. Когато изведнъж осъзнанем, че няма бариера и никога не е имало, човек осъзнава, че той е едно с всичко- планините, реките, тревата, дърветата, слънцето, луната, звездите, вселената. Няма вече разделение или бариера между мен и другите, няма вече отчуждение или страх. Осъзнавайки това стигаме до истинското състрадание. Другите хора и неща не са отделно от цялото, тъкмо обратното - всичко е едно цяло.”

Няколко от внушителните постижения на Брус Лий:

Скоростта на неговия удар с юмрук от разстояние 3 крачки бил 5 стотни в секунда

Можел да хвърля зърна от ориз във въздуха и още докато са там да ги хваща с клечки за ядене

Правел лицевите си опори на една ръка само с два пръста

Можел да пробие с пръсти неотворена кутия от Кока Кола (тогава кутиите за безалкохолни напитки били направени от стомана, много по-плътна от днешните алуминиеви кутии)

Можел да "отнесе" чувал, тежащ 50 кг, с обикновен страничен удар (йоко гери)

Да опира ръцете си на земята и да издига краката си над главата

С удар от разстояние един инч (2,54 см) изпращал хора на метри от себе си

Последният завършен филм на Брус "Влизане в дракона" бил направен за 600'000 долара през 1973. До днес филма е спечелил около 300'000'000 долараЦитати от негови приятели, свързани с неговите Невероятни Постижения:

Хърб Джаксън - "Брус искаше да стане толкова силен, колкото е възможно".

Джеси Гловър - "Когато можеше да направи лицеви опори на палци и със чувал на гърба си, тежащ 113 кг, минаваше на други упражнения."

Хърб Джаксън - "Най - големият проблем в това да направиш дизайна на оборудване за Брус беше, че то трябваше да бъде дяволски бързо. Трябваше да подсилвам неговия дървен манекен като сложа автомобилни части, така че да може да тренира на него без да го счупи. Бях започнал да му изработвам подвижен манекен, който да може в действителност да атакува и отстъпва и така да симулира по-добре реална битка, но за съжаление Брус умря преди машината да бъде направена. Тя щеше да бъде завързана с много издръжливи кабели, които щяха да свързват два стълба от двете страни на двора му. Причината беше проста-никой не можеше да устой на силата на своите собствени удари с ръце и крака. Силата и уменията на Брус трябваше да достигнат дотам, че да открие къде точно трябва да удря машината. Брус се интересуваше от силовата тренировка, човек би казал,че това беше негова фикс идея."

Дан Иносанто - "Брус се интересуваше от това, колко от цялата си сила може реално да използва веднага в даден момент. Спомням си, че веднъж аз и Брус ходехме по плажа в Санта Моника. Най - неочаквано покрай нас мина огромен мъж, занимаващ се с бодибилдинг и аз казах на Брус: "Човече, виж му ръцете." Никога няма да забравя неговата реакция. Той каза: "Да, той е огромен, но дали е мощен???"

Чък Норис - "Лий може би беше един от най-силните хора в света и разбира се един от най-бързите."

- "Брус беше невероятно силен за своя размер. Той можеше да вдигне 34 кг. щанга и от изправено положение, докато я държи пред гърдите, можеше бавно да изнесе ръцете си напред и да задържи щангата там за 20 секунди, което е доста трудно за човек, който тежеше по това време само 62 кг. Познавам 90 кг. щангисти, които не могат да правят това."

Джеси Гловър - "Брус можеше да държи 30 кг гира с една ръка и да я издигата встрани на височината на раменете си и след това оставаше така за няколко секунди. Никой друг, който познавам, не може да направи това, не и толкова високо."

Лоли Джей - "За последно видях Брус, когато се местеше от Калвър Сити в Бел Еър. Той имаше голям, тежък чувал, висящ в двора му. Той тежеше 136 кг. Аз едва го мърдах. Брус ми каза: "Хей, Лоли, виж това" и той скочи назад и го изрита. Това чудовище - чувалът, се удари в тавана и след думкането отново се върна. Още не мога да повярвам на силата, която притежаваше този човек."

Нейлърд Нишиока - "Брус имаше своя запазена марка "One inch Punch" (удар от разстояние един инч). Той можеше да изпрати хора, някои от които по - тежки от него с 50 кг, във въздуха и после да паднат на земята на 15 крачки по - далеч. Помня, че от този удар бях отпратен в стената. Аз не вярвах, че може да се събере толкова сила в този удар, особено когато ръката просто се движи плавно към гръдния ми кош, просто ръката му потрепва и...Баам. Излетях назад и се ударих в стената. Оттогава взех всичко това насериозно."

Джеси Гловър - "Силата, която Брус беше способен да използва мигновенно, беше абсолютно плашеща за трениращите бойни изкуства, най-вече за неговите спаринг партнъори. Скоростта му беше мълниеносна. Веднъж ние засичахме неговото време с хронометър и най-бързото движение на Брус беше около 5 стотни от секундата, а наи - бавното - 8 стотни от секундата. Ударът му беше от нормална позиция, ръцете му бяха на хълбоците, дистанцията беше 18-24 инча (24 инча=60,96см). Той не беше само изумително бърз, но и разкриваше виженията на противника. Той, още преди противникът му да е нанесъл удар,разбираше какво е готов да направи и после другият падаше на земята."

Дъг Палмър - "В своята област Брус беше като Майкъл Джордан и Мохамед Али, човек който стои над всички останали. Не че другите майстори в бойните изкуства не бяха добри. Просто Брус беше велик."

Дан Иносанто - "Брус винаги правеше бой със сянка с малки тежести в ръцете и той изпълняваше упражнение, в което удряше с ръце 12 серий в реица. 100 удара на серия, използвайки пирамидална с-ма с 1, 2, 3, 5, 7 и 10 фунтови (1фунт=454 г) тежести и след това обръщаше пирамидата намалявайки от 10 на 7, 5, 3, 2 и 1 и накрая 0 фунта тежести. Той ме караше да правя това упржнение с него и не мога да опиша каква е болката в делтовидните мускули и ръцете. "

върши няколко различни неща по едно и също време. Не беше необичайно за мен да го намеря гледайки боксов мач по ТВ, четейки книга с едната ръка, а в другата вдигайки гира. Брус наблягаше много на тренировката на ръката (думата е "forearm"-от лакътя до китката) за да подобравя своята захващаща и удряща сила. Той беше фанатик на тренировката за ръце. Ако някой откриеше някакъв нов курс за развитие на ръката, той трябваше да знае.

Боб Уол - "Брус имаше най-големите ръце ("forearms"), пропорционални на тялото му, които някога съм виждал. Искам да кажа, че неговите ръце бяха огромни. Той имаше невероятно силни китки и пръсти, неговите ръце бяха просто необичайни."

Ван Уилямс - "Аз и Брус се състезавахме в борба с китки. Двете сражаващи се ръце са напълно изпълнени с целта да се извие китката на противника обратно на часовниковата стрелка за да победят. Аз бях единственият човек, който побеждаваше Брус по това време и него наистина го беше яд за това. Но това просто се дължеше на разликата в теглото - тежах с близо 20 кг повече. Все още Брус има най-големите ръце ("forearms"), които съм виждал."

Хърб Джаксън - "Брус побеждаваше всички новодошли в този вид борба с китки и дори се шегуваше, че иска да стане световен шампион в това."

Таки Кимура - "Ако някой хванешеше ръката на Брус, чувстото щеше да бъде сякаш пипа бейзболна бухалка."

Дан Иносанто - "Брус беше дотолкова обсебен от идеята да развива силата на своите ръце ("forearms"), че той трябваше да ги тренира всеки ден. Той казваше: "мускулите на ръцете са много,много плътни, затова трябва да ги тренираш всеки ден за да станат по-здрави".

Ван Уилямс (Зеленият стършел) - "Брус взимаше Линда и Брандън и идваше да посети мен и жена ми през уикенда. Той винаги взимаше със себе си някаква нова джаджа, която e проектирал за някоя част от тялото. Той винаги работеше и никога не пушеше и пиеше. Той беше спретнат, образован и страхотен човек. Трябва да спомена, че когато го срещнах за последен път,около месец преди смъртта му,той изглеждаше прекрасно ,неговата психика беше здрава като скала. Брус изпитваше голям респект към мен и на шега беше залепил лепенка на задния прoзорец на автомобила си, на която пишеше "Защитено от Зеления Стършел .

Мито Ухара - "Брус смяташе, че ако твоят стомах не е достатъчно здрав, няма какво да правиш в труден спаринг."

Чък Норис - "Помня, че посетих семейството на Лий и видях, че малкото момче на Брус - Брендън, скачаше върху корема му, докато едновременно изпълняваше упражнение с издигане на краката и вдигане на гири."

Боло Йонг - "Брус беше разработил особено трудно упражнение, което наричаше "Флагът". Докато лежи на пейка, той се хваща за подпори, които са прикрепени към пейката и се вдига от нея като се държи само на раменете си. Тогава, когато си вдигне кръста от пейката, започва да си вдига краката. беше способен да се държи перфектно хоризонтално във въздуха. Той беше невероятен, в следващите 100 години няма да има друг като него."

Боб Уол - "Брус беше много повече от бегач на 5 мили. Брус беше от тези хора, които дават всичко от себе си. Когато тичах с Брус, това винаги беше различен вид бягане. Брус беше истински атлет. Не беше лесно да се тренира с него. Той те тласкаше натам, където ти искаш да отидеш."

Боб Уол - "Във всяка стая от неговата къща в Хонг Конг имеше някакво оборудване, което ползваше, когато е в настроение. Неговият гараж, всъщност той никога нямаше кола в гаража си, защото винаги беше пълен с оборудване. Той имаше пълен комплект за трениране "Marcy gym", който се намираше точно срещу кухнята. Където и да отидеше , дори в своя офис, имаше щанги и дъмбели. Той буквално тренираше през цялото време."

Линда Лий - "Физиката на Брус достигна своя абсолютен връх през 1971. Мисля, че тя изглеждаше добре и през 73', но той работи наистина усърдно през 72'. Филмите следваха един след друг, когато живяхме в Хонг Конг. Затова той имаше по - малко време да изпълни всички тренировки, които искаше."

Дориан Ейтс (Мистър Олимпия) - ''Той правеше това нещо, при което си раздалечаваше лопатките и тогава напрягаше всеки един мускул от своето тяло. Той имаше невероятна физика."

Джон Рий - "Можеш да му покажеш невероятно трудна техника, която е отнела години за да стане перфектна и следващият път, когато го видиш, той ще я прави по - добре от теб."

Джеймс Кобърн - "Брус и аз тренирахме в двора ми един ден. Ние използвахме огромен чувал за странични удари с крак, мисля че тежеше около 68 кг. Брус само го погледна, удари го, това излетя във въздуха на височина около 4 метра и половина и профуча покрай тревата, и после се скъса по средата. Беше пълен с малки парчета от парцали. Ние събирахме от земята парчетата от парцали един месец."

Дан Иносанто - "Брус каза да дойда един ден до магазина на Джо Уейдър в Санта Моника за да му помогна да купи 50 кг комплект с тежести за сина си Брендън. Аз смятах, че това ще е по-късен подарък за Брандън, защото той беше едва на 5 години, а гирите тежаха много. Брус купи този прекрасен комплект от Джо и когато спряхме пред пътя на моята къща ми каза: "Шегувам се, Дан, купих това за теб."

Тадаши Ямашита (в "Шоуто на Слави") - Брус Лий беше фантастичен човек. Всичко правеше с духа си. Той следва будизма. Затова е един от най - добрите.

Майкъл Гутиерез - "Брус Лий е доста гореща тема тези дни. Толкова гореща, че 8X10 лист от хартия, на която Брус е писал и се е подписал през1969 върви на пазара за страхотните 29'000 долара на изложението на Брус Лий в Бевърли Хилс."


 

2 Comments:

Blogger Mo Lin said...

This comment has been removed by the author.

10:34 AM  
Blogger Mo Lin said...

http://www.youtube.com/watch?v=QEVxaLFGiIo
http://www.youtube.com/watch?v=-US6NiwQLQM
http://www.youtube.com/watch?v=hl9OnvgrZ7s
http://www.youtube.com/watch?v=prsZM7LH5fc
http://www.youtube.com/watch?v=LCak4kqya4o

10:36 AM  

Post a Comment

<< Home