Tuesday, July 18, 2006

Мъдрост




"Мечтай все едно ще живееш вечно.Живей все едно ще умреш утре" - Джеймс Дийн

Любовта е вълшебният ключ, който отваря вратата на щастието" - Оливър Холмс

"Приятелят трябва да е специалист по досещане и запазване на спокойствие." - Фридрих Ницше

"Добър ли е човек - все ще го лъжат; добър ли е конят - все ще го яхат!" - Китайска поговорка

"Заетият човек не е мъдър" - Китайска поговорка



"Пиеш ли вода, мисли за извора" - Китайска поговорка

Любовта е вечна, докато е жива... Г.Г.Маркес

Човек е отговорен за нещата, които е опитомил.... Малкият Принц (Екзюпери)

Понякога като погледнеш към бездната, тя поглежда към теб.... реплика от филма "Орденът"

Небето и океанът са сини, защото се отразяват взаимно... реплика от филма "28 дни"

Видиш ли човек да спи - завий го...баба ми

Едно нещо случи ли се веднъж, не е сигурно, че ще се повтори, но случи ли се втори път, със сигурност ще се потрети... арабска поговорка

"По добре в лапите на разбойник ,от колкото в ръцете на разгулна жена." Фр. Ницше

"Ако се вглеждаш в Бездната не забравяй ,че и Тя те гледа"Фр. Ницше

"Знанието е безкрайно като Вселената и за това учиш ,не учиш - все едно.'' Стругатцки.

"Човекът е обективен носител на Разум и онзи който пречи на разума да съществува , да се развива и усъвършенства върши зло..."А. и Б. Стругатцки

"Представи си една люлка. Случайността седи на единия край, Историята - на другия, и се люлеят нагоре-надолу. В един момент Случайността е на върха, след това е долу, а Историята - горе. Тъмните сили обожават това"Г. Диксън - "Драконът и Доджда"

"Теорията на хаоса предсказва ,че от която и хаотическа отправна точка да тръгнеш за да изградиш Вселена все ще си я получиш" Хаотичен автор

Ако Бог забравеше за момент, че съм една парцалена кукла и ми подареше късче живот, може би нямаше да казвам всичко, което мисля, но със сигурност щях да мисля всичко това, което казвам тук.

Бих придавал стойност на нещата не спрямо това колко струват, а спрямо това, което означават.

Щях да спя малко, да мечтая повече, защото за всяка минута, когато затваряме очите си, губим 60 секунди светлина. Бих продължил, когато другите спираха, бих се събуждал, когато другите спяха. Бих слушал, когато другите говореха и колко бих се наслаждавал на един хубав шоколадов сладолед!

Ако Бог ми подареше късче живот, бих се обличал просто, бих лежал по очи пред слънцето, оставайки непокрито не само тялото си, но и душата си.

Боже, ако можех, бих изписал омразата си върху леда и бих чакал да изгрее слънцето. Бих изрисувал върху звездите с вдъхновението на Ван Гог едно стихотворение на Бенедит, а песен на Шерат би била серенадата, която бих подарил на Луната. Бих поливал със сълзите си розите, за да почувствам болката от прегръдката им...

Боже, ако имах едно късче живот... Нямаше да оставя да премине дори един ден, без да кажа на хората, че обичам, че ги обичам. Бих накарал всеки мъж и жена да повярват, че са мои любими и бих живял влюбен в любовта.

На хората бих посочвал колко грешки правят, като мислят, че спират да се влюбват, когато остареят, без да разбират, че остаряват, когато спират да се влюбват! На малкото дете бих дал крила, но бих го оставил само да се научи да лети. На възрастните бих показал, че смъртта не настъпва в резултат на преклонната възраст, а в резултат на забравата. Научих толкова неща от вас, хората... Научих, че всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят,че истинското щастие се намира в начина, по който изкачваш стръмния склон. Научих, че когато новороденото за първи път стисне в малката си длан пръстта на баща си, го пленява завинаги.

Научих, че човек бива оправдан за това да гледа другия отвисоко само, когато трябва да му помогне да стане.

Винаги трябва да казваш това, което чувстваш и винаги да правиш това, което мислиш. Ако знаех, че днес би бил последният път, когато щях да те гледам как спиш, бих те прегърнал и бих се помолил на Господ да мога да стана пазител на душата ти. Ако знаех, че това ще бъде последният път, когато те гледам как излизаш от вратата, бих те прегърнал и бих ти подарил целувка. Ако знаех, че това е последният път, когато ще чуя гласа ти, бих записвал всяка твоя дума, за да мога да ги слушам отново и отново. Ако знаех, че тези са последните моменти, когато те виждам, щях да ти казвам “обичам те” и нямаше глупаво да мисля, че ти вече го знаеш.

Винаги има едно утре и животът ни дава и други удобни възможности, за да направим нещата така, както трябва, но в случай, че направя грешка и ни остава само днес, бих искал да ти кажа колко те обичам и че никога няма да те забравя.

Утре-то не е гарантирано за никого – нито млад, нито стар. Днес може да е последният път, когато виждаш хората, които обичаш. Затова не чакай повече, направи го днес, защото ако утре-то никога не дойде, със сигурност ще се разкайваш за деня, когато не намери време за една усмивка, една прегръдка, и беше много зает, за да направиш действителност последното им желание. Дръж тези, които обичаш, близо до себе си, кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре, намери време да им кажеш “извинявай”, “прости ми”, “моля те”, “благодаря” и всички думи, изразяващи любов, които знаеш.

Никой няма да се сети за скритите ти мисли. Поискай от Господ силата и мъдростта, за да ги изразиш. Покажи на приятелите си какво означават за теб.

Изкуството на житейската мъдрост: Baltasar Gracian

Никога не съперничи с някой, който няма нищо за губене. Борбата ще бъде неравна. Единия от състезателите влиза в свадата необременен, защото е загубил всичко, дори и срама си. Той е изхвърлен от всичко, няма по-натам нищо за губене и се хвърля стремглаво във всички форми на арогантност. Не рискувайте никога скъпоценната си репутация с такава личност. Нужни са години за победа, която може да се загуби за момент, или нещо далечно от значимото. Един дъх скандал замразява много честна пот. Праведната личност знае колко много е в залог. Тя знае какво може да разруши нейната репутация и, понеже се отдава на фалшива скромност, напредва бавно, така че предпазливостта има достатъчно време да отстъпи. Дори да триумфира, ще спечели ли обратно това, което е загубил с излагането си на риск от загуба?

Възползвайте се от своята новост. Вие ще бъдете уважаван докато сте нов. Новостта харесва на всекиго, поради своето разнообразие. Нашият вкус изглежда освежен. Новичката посредственост е по-високо уважавана, отколкото изключително талантливата личност, с която сме привикнали. Когато знаменитостите се смесват с нас, те стареят по-бързо. И запомнете, че славата на новостта трае малко. За 4 дни хората ще загубят вниманието към вас. Възползувайте се от първите плодове на почитта, тъй като ще избягат, сграбчете всичко, което можете .Щом топлината на новостта замре, страстите охладняват и удоволствието се обръща в раздразнителност. Никога не се съмнявайте, че всички неща имат своя сезон и отминават.

Във всяко положение пазете нещо в резерв. Вие ще съхраните вашата потребност. Не използувайте всичките си таланти или не разгръщайте цялата си сила по всяко време. Дори в знанието дръжте нещо зад гърба си: вие ще удвоите вашите ценни качества. Винаги трябва да има нещо, което да използувате при нужда. Уместният риск се оценява и почита повече от самонадеяната атака. Благоразумието винаги следва щадящ път. В този смисъл също ние можем да повярваме в пикантния парадокс: половината е много повече от цялото.

Човекът с изострена наблюдателност и солидна преценка властвува над обектите и се пази те да го владеят. Той достига най-големи дълбини и изучава анатомията на таланта на другите хора. Не след дълго вижда някой, който може да го разбере и оцени неговата същност. С изключителни сили на наблюдение, той дешифрира дори това, което е най-съкровено. Той наблюдава строго, схваща проницателно, разсъждава благоразумно: няма нищо, което да не може да открие, забележи, схване, разбере.

Винаги се споразумявай с принципните хора. Протежирай ги и спечели тяхната подкрепа. Тяхната изключителна честност осигурява, че ще ви третират добре, дори ако са ви опоненти, защото действат според същността си, и е по-добре да се бориш с добронамерени хора, отколкото със злонамерени. Няма начин да се справиш със злодейството, понеже не се чувства длъжно да се държи правилно. Ето защо няма истинска дружба между злосторници, на думите им не може да се вярва, понеже не преливат от чест. Избягвайте безчестния човек, защото не уважава честността, нито добродетелността. А честността е тронът на почтения човек.

Не говорете за себе си. Вие трябва или да се възхвалявате, или да се критикувате, което е смирение. Вие показвате липса на добра преценка и ставате неприятен за останалите. Ако това е важно между приятели, още по- важно е за високите постове, където често се говори публично и където всяка проява на суетност минава за глупост. Нито пък е благоразумно да се говори за присъстващите хора. Вие рискувате да заседнете в ласкателство или злословене.

Знайте кога да сложите нещо настрани. Един от великите житейски уроци е знанието как да откажеш, и дори е по- важно как да откажеш на себе си , както за работа, тъй и на другите. Има несъмнено второстепенни дейности- пеперуди на ценното време- и е най-лошо да се занимаваш с тривиалното, отколкото да не правиш нищо. Да бъдеш благоразумен не е достатъчно да не се бъркаш в хорската работа: вие също трябва да ги пазите да не се бъркат във вашата. Не принадлежете толкова много на другите, че да престанете да принадлежите на себе си. Не би трябвало да злоупотребявате с приятелите си или да искате повече от това, което дават по свое желание. Всяка прекаленост е порок, особено в делата с останалите. С тази разумна умереност вие ще останете желан от останалите и ще запазите тяхното уважение; и естественото благоприличие не ще се износи. Задръжте свободата си да се грижите пламенно за най-доброто и никога не свидетелствайте срещу собствения си добър вкус.

Бъдете старателен и интелигентен. Трудолюбието бързо подкрепя това, за което интелигентността се мотае. Глупаците обичат да бързат: те не обръщат внимание на спънките и действат невнимателно. Мъдрите обикновено се провалят чрез нерешителност. Глупаците не се спират от нищо, умните от всичко. Понякога нещата са преценени точно, но стават погрешни от неефикасност и небрежност. Готовността е майката на успеха. Велико дело е да не оставиш нищо за утрешния ден. Възвишено мото: бързай бавно.

Спрете за малко, когато сте напреднали. Всички добри комарджии го правят. Изящното отстъпление означава повече от стилна атака. Веднага щом са достатъчни- дори много смири делата си. Дългия бяг на добрата сполука винаги е подозрителен. Вие сте в безопасност когато добрия късмет се сменя с лош, и в допълнение това създава горчиво-сладко удоволствие. Когато късметът премине, препускайки над нас, по-вероятно е всичко да се изплъзне и счупи на парчета. Понякога дамата на късмета ни компенсира, търгувайки интензивност за продължителност. Тя се уморява, ако носи на гърба си някого дълго време.

Скрий наранения си пръст, или ще го удряш във всичко. Никога не се оплаквай. Злобата винаги се прицелва в това, което боли и ни прави слаби. Изглеждай обезкуражен и ти само ще окуражиш другите да ти се подиграват. Злото намерение винаги търси пътища да ви надвие. То използува измамата да открие къде ви боли, и знае хиляди стратегии да проучи вашите рани. Ако сте мъдър, вие ще пренебрегнете злобните подмятания, и ще скриете проблемите си, лични или наследени, дори Съдбата понякога да обича да удря, където ви боли. Тя винаги отива право на живата плът. Бъдете внимателни да не откривате какво ви умъртвява и какво съживява, за да не продължи първото и да свърши последното.

Бъди внимателен, когато се запознаваш с нещата. Голяма част от живота ни е прекарана в събиране на информация. Сами виждаме твърде малко неща, и живеем, вярвайки на останалите. Ушите са задната врата на истината и предната врата на лъжата. Истината по-често се вижда, отколкото чува. Рядко тя ни достига неподправена, дори още по-малко, когато иде отдалече. Тя винаги е смесена с емоции, през които преминава. Емоцията заразява всичко, до което се докосне, правейки го омразно или обичано. Тя се опитва винаги да ни впечатли по един или друг начин. Бъдете по-внимателен с този, който възхвалява, отколкото с критикуващия. Открийте какви скрити подбуди има, какво му куца, с какво превъзхожда. Пазете се от лицемерите и грешниците.

Създавайте си репутация и я пазете. Ние й се наслаждаваме в дълг на името си. Тя е скъпа, защото е родена от възвишеност, която е рядка, докато посредствеността е често срещана. Веднъж достигната, тя лесно се поддържа. Тя дава много Тя дава много задължение, върши много дела. Има някакво величие, когато се превърне в благоговение, чрез величието на своя произход и сфера на действие. Репутациите на базата на действителната същност са тези, които са винаги трайни.

Не ставайте известен с вашата хитрост, макар че дълго не бихте живели без нея. По- добре предпазлив, отколкото хитър. Всеки иска да бъде третиран честно, но не всеки обича да се отнася с другите по този начин. Не позволявайте на искреността да се превърне в наивност, или проницателността в коварство. По- добре да си почитан като мъдър, отколкото с респект като потаен. Искрените хора са обичани, но често заблуждават. Най- добрата хитрост е да я прикриете, понеже често хитростта се счита за измама. Прямотата процъфтява в златните години ,а злобата в железните. Чест е да те считат за способен човек, това внушава увереност. Но да бъдеш мислен за хитър, събужда съмнения за софизъм, извъртане.

Знай малко повече, живей малко по-малко. Някои казват обратното. Правилния вид мързел е по-добър от неправилния начин на работа. Ние нямаме нищо, което да назовем наше, освен времето, единствен дом на безпомощните и бездомните. Животът е скъп и е глупаво както да го прекарваме в механична работа, така и в твърде много възвишена такава. Не се товарете нито със занимания, нито със завист. Вие ще потъпчете живота и задушите духа. Някои разпростират този принцип към знанието, но човек не може да живее, ако не знае.

Знайте как да използувате враговете си. Не хващайте нещата с острието, което ще ви нарани, но с дръжката, която ще ви предпази. Същото е приложимо за съперничеството. Умният човек намира враговете си по- полезни, отколкото глупака приятелите. Злобата често повдига планини от трудности, които доброжелателството прави страхливо. Много дължат своето величие на враговете си. Ласкателството е по-противно от омразата., понеже омразата коригира грешките ,с които ласкателството отвращава. Разсъдливия човек прави огледало от злото око на останалите, и то е много по-истинно от обичта и му помага да намали своите дефекти или да ги поправи. Човек расте много предпазливо, когато живее на границата със злобни противници.

Избягвайте дефектите на страната си. Водата споделя доброто и лошо качество от леглата, през които преминава, хората споделят с тези от родното им място. Някои дължат повече от другите на майчината си страна или град, понеже са родени под благосклонни небеса. Никоя страна, дори най- изтънчената, не е избягала от някакъв дефект на инат или друго, и от тези слабости се възползуват съседните страни за защита или утеха. Триумф е да коригираш или поне да се престориш, подобни национални грешки. По този начин ще станете уникален сред вашите хора, понеже което е най-малко очаквано, то е най- ценено. Други дефекти се причиняват от заплащането, условията, место обитаването и времената. Ако всички тези дефекти са в една личност, без грижа да ги предвиди и коригира, те създават непоносимо чудовище.

Не започвай да живееш, когато би следвало да наближава края ти. Някои почиват в началото и оставят усилията и умората за по-късно. Прави първо съществените неща, и по-късно, ако има време, допълнителните. Някои искат да триумфират преди да са се борили. Други започват проучванията си с най- маловажния смисъл и отлагат това, което носи обновяване и полза до края на живота си. Някои хора се възгордяват, скоро след като са започнали да творят съдбата си. Методът е съществен в знанието и живота.

Нито всичко е лошо, нито всичко е добро. Уверената далновидност намалява същността на мъдростта до златно правило. Носи правилото твърде дълго и то ще стане погрешно. Напълно изцедения портокал дава само горчивина. Дори в удоволствията не би следвало да отивате до крайности. Интелектът сам по себе си, би изсъхнал, ако е притиснат твърде силно, и ако доите кравата като тиранин, ще изцедите само кръв.

По-добре да си луд сред всички, отколкото разумен самотник: така казват политиците. Ако всички са луди, ще им бъдете равен. Ако сте разумен, но сам- ще ви смятат за луд. Това значи да следваш обичайното. Най- доброто знание понякога е не да знаеш, а да претендираш че не знаеш. Трябва да живеем с останалите и мнозинството са невежи. Да живеете сам, трябва да сте много набожен или пълен дивак. Но аз бих променил този афоризъм и казал: По- добре умен сред мнозинството, отколкото луд самотник. Някои хора искат да бъдат изолирани в преследването на химери.

Да не се влияеш от страстите: най-високо духовно качество от всичките. Оставете вашето превъзходство да ви пази от поддаване на вулгарни нетрайни впечатления. Липсата на власт е по-добра от владеенето на себе си и собствените чувства: то е триумф на волята. Дори когато страсти засегнат вашата личност, не ги оставяйте да засегнат вашата позиция, най-малко когато позицията е важна. Това е умен път за избягване тревогите и пряк път до уважението на другите.

Реалност и външност. Нещата минават за такива, каквито изглеждат, не каквито са. Рядко хората се вглеждат в тях, много се задоволяват с външностите. Не е достатъчно да си прав, ако лицето ти изглежда злобно и зле.

Думите и делата правят съвършения човек. Говори, което е много добро, прави, което е много почтено. Първото показва съвършена глава, второто съвършено сърце, а двете създават ненадминат дух. Думите са сенки на делата. Думите са женски, делата са мъжки. По-добре да бъдеш прославен, отколкото да славиш другите, лесно е да се каже, но трудно да се направи. Делата са същността на живота, украшение на мъдрите поговорки. Величието издържа на дела, но загива от думи. Действията са плод на разумна мисъл. Думите са мъдри, делата са силни.

Премисляй. Сигурността лежи в преглеждането на нещата повече от два пъти, особено ако не сте напълно сигурен. Дайте си време, или да признаете нещо или да подобрите вашата ситуация, и вие ще намерите нови пътища да потвърдите и подкрепите вашето решение. Ако става въпрос за даване, подаръка се оценява по- високо, ако е посветен мъдро, отколкото даден бързо. Дълго желаното е винаги по-предпочитано. Ако става въпрос за отказ, може да отдадете повече време на вашето поведение, и нека вашето “не” съзрее малко, за да не бъде твърде горчиво. В повечето случаи, първата горещина на желанието е замряла, и ще бъде по-лесно да се възприеме отказа. Ако някой попита прибързано, приеми го по-късно. Това е начин за поддържане на интереса му.

Весел характер. В умерена степен, той е дар, не дефект. Щипка остроумие е добра подправка. Най-великите хора могат да говорят елегантно и с хумор в общ интерес. Но те плащат дан на благоразумието и никога не нарушават благоприличието. Други използуват шегата като бърз път за излизане от трудностите. Някои неща трябва да се приемат на шега, дори тези, които другите взимат най-сериозно. Това показва изключителна любезност и действа като странен чар в сърцата на другите.

Бъдете добре информиран. Дискретността въоръжава себе си със запас от изтънчено, изискано познание: не вулгарни клюки, а практични знания за настоящите дела. Те придават пикантност на речта с духовитост, действията с галантност, и знание как да го направите в точния момент. Съветът понякога се предава по-успешно с шега, отколкото със сериозно поучение. Мъдростта, преминала покрай разговора означава повече от тази на седемте изкуства, независимо колкото и либерални да са те.

Бъдете находчив, но практично. Изобретателността разкрива крайна интелигентност, но кой може да бъде такъв, без докосване до лудостта? Изобретателните хора са находчиви, тези, които избират мъдро, предпазливо. Изобретателността е също благоволение, и много рядко, за много е добра при избор, но за малцина при мъдро проучване, и тези малцина напредват първи, с превъзходство и навреме. Новостта се ласкае, и когато е успешно, тя прави това, което е добро да заблести два пъти повече. По въпроса за възгледите това е опасно, защото ни въвлича в парадокс, по въпросите на интелекта е достойно за похвала, и когато двата подхода са успешни, те заслужават аплодисменти.

Пазете надеждите живи. Подхранвайте ги. Оставете на многото да обещае повече, и оставете великите дела да карат хората да очакват още по-велики. Не показвайте всичко, което имате при първото хвърляне на зарове. Секретът е да въздържиш своята сила и знание и да напредваш малко по малко до успех.

Или знайте, или слушайте някой, който знае. Да живеете, вие се нуждаете от разбиране: или собствено, или взето назаем. Но много хора не забелязват, че не знаят, и другите мислят, че те знаят, когато не е така. Атаките на глупостите нямат лекарство. Понеже невежите не познават себе си, те никога не търсят това, което им липсва. Някои биха били мъдри, ако не вярваха, че са били такива досега. Мъдростите на разсъдливостта са редки, но всички от тях са безполезни, защото никой не се консултира с тях. Искането на съвет няма да навреди вашето величие или да породи съмнение в таланта ви. Точно обратното, това ще засили вашата репутация. За да се бориш с нещастието, не без основание поискай съвет.

Променяйте стила на правене на нещата. Варирайте с методите си. Това ще обърка хората, особено вашите противници, и ще събуди тяхното любопитство и внимание. Ако винаги действате с първото си намерение, другите ще го предвидят и ще му попречат. Лесно е да се убие птица , летяща по права линия, а не тази, която мени посоката на полета. Не действайте винаги и с второто си намерение, направете нещо два пъти, и другите ще открият хитростта. Злобата е готова да ви се нахвърли, вие се нуждаете от добро количество ловкост, за да я надхитрите. Опитният играч никога не мести пешката, която опонента му очаква, и по-малко дебне фигурата, която иска противника му да премести.

Оставете нещата сами. Особено когато морето от хора, ваши приятели и познати е възбудено. Животът с другите има своите бури, своите урагани на воля, когато е разумно да се оттеглиш в безопасно пристанище и да оставиш вълните да се успокоят. Лекарствата често влошават злините. Оставете природата да вземе своята посока и морала също. Умният лекар знае кога да предпише лекарство и кога не, и понякога е нужно умение да не прилагаш лекарства. Вдигането на ръце е понякога добър начин да укротиш простите бури. Ако се кланяте на днешното време, вие ще завладеете бъдещето. Малко е нужно да размътиш потока. Вие не можете да го почистите като газите, само като го оставите сам. Няма по- добро лекарство за бъркотията от това да я оставиш сама да се коригира.

Различавайте човека на думите от човека на делата. Това е тънка разлика, като разликата между приятели, които ви ценят вас самия и тези, ценящи ви заради вашето положение. Лошите думи, дори без лоши дела са достатъчно лоши. Но е още по-лошо, когато няма лоши думи, но има лоши дела. Никой не може да яде думи /истински вятър/ или да живее с любезност/ учтива измама/.Да хващаш птици с огледала е съвършен трик. Само суетата се задоволява с вятъра. Да възвърнат своята стойност, думите трябва да са подкрепени с дела. Дървета, които не дават плод, а само листа, обикновено нямат сърце и сърцевина. Човек трябва да знае кои са полезни и кои служат само за сянка.

Знанието и куража се въртят около величието. Понеже са безсмъртни, те могат да ви направят също такъв. Вие сте толкова повече, колкото знаете, и ако сте мъдър, може да направите всичко. Неинформирания човек е тъмен свят за себе си. Разум и сила: очи и ръце. Без кураж, мъдростта не ражда плодове.

Не допускайте определен недостатък. Малко хора живеят без известни морални пукнатини или дефект в характера и те му се предават, когато би бил лесен за излекуване. Благоразумието на другите е огорчено да види вселената, възвишен талант, заплашен от малък дефект: малко облаче, затъмняващо слънцето. Дефектите са бенки на лицето на репутацията, и злобата е добра в забелязването им. Нужни са върховни усилия да ги превърнеш в хубави черти. Цезар покрил своя дефект с лавров венец.

Намирайте утеха във всичко. Дори непотребното има утеха: то е вечно. Няма облак без сребърна нишка. За глупците това е късмет. Както казва поговорката:”Най-хубавото желание е да си късметлия като грозния.” Да живееш повече, добре е да струваш малко. Счупеното стъкло е това, което ни дразни, но не се счупва напълно. Съдбата изглежда завижда на най-важните хора. Тя награждава непотребността с издръжливост и важността с краткотрайност. Тези, които са смислени, винаги ще бъдат в краткотрайна наличност, и личност, която е добра за нищо би била вечна или защото изглежда, или защото наистина е така. Както за нещастната личност, късмета и смъртта изглежда са заговорничили да я забравят.

"Живей за днес, защото вчера няма да се върне, а утре може и да не дойде."

"Животът (Съдбата) е това, което се случва докато кроим други планове."

"Ревността е страх от превъзходството на другия."

"Обич и вечност не се римуват."

"Който ме харесва, не ме заслужава, а който не ме харесва, няма вкус."

"Човек е щастлив, когато притежава това, което сам обича, а не това което другите харесват."

"Приятелството може да завърши с любов, любовта с приятелство рядко." Самюел Коулридж

"В живота можеш да вярваш само на себе си и то не винаги."

"Лесно е да умреш за човек, когото си обичал, но е трудно да намериш човек, за който да си заслужава да умреш."

"Щастието трае дотогава, докогато човек умее да го цени."

"Пепелта е по-велика от пръстта, защото е горяла."

"Да обичаш е по-лесно, отколкото да докажеш любовта си." Омир

"Живеят само влюбените, останалите просто съществуват." Уилям Шекспир

"Отмъщението не връща загубеното."

"Разумът може да заблуждава, но чувствата никога."

"Любовта е като розата - красива, но бодлива."

"В истината има повече красота, дори когато красотата е отвратителна." Джон Стайнбек

"Човек трябва да живее така, че когато умре и на гробаря да му е мъчно." Марк Твен

"Ако на човек може да му се вярва договор не е необходим, ако не може да му се вярва - договора става излишен!" Пол Гети

"Не е важно да получиш това, което цениш, а да оцениш това, което получаваш."

"Поражение не съществува, докато човек не се признае за победен!"

"Дори да си на верен път, ако просто седнеш на пътя ще те прегазят!"

"Да обичаш, когато те обичат е човешко! Да мразиш, когато те обичат е жестоко! Да обичаш, когато те мразят е Велико!"

"Миг невнимание - цял живот умрял..."

"Щастието е единственото нещо, което човек може да раздава без да притежава."

Защо пътуваш?
Защото къщата бе студена.

Защо пътуваш?
Защотото това е каквото съм правил винаги между залеза и изгрева.

С какво си облечен?
Нося син костюм, бяла риза, жълта вратовръзка, и жълти чорапи.

С какво си облечен?
Гол съм. Ешарп от болка ме сгорещява.

С кого спиш?
С различна жена всяка нощ.

С кого спиш?
Спя сам. Винаги съм спал сам.

Защо ме лъжеш?
Винаги съм мислел, че казвам истината.

Защо ме лъжеш?
Защото истината лъже по-добре от всичко, а аз обичам истината.

Защо си отиваш?
Защото всичко вече е безсмислено за мен.

Защо си отиваш?
Не знам. Никога не съм знаел.

Колко дълго ще те чакам?
Не ме чакай. Уморен съм и искам да полегна в земята.

Уморен си и искаш да полегнеш в земята?
Да, уморен съм и искам да полегна в земята.

Марк Странд

Никога не съперничи с някой, който няма нищо за губене. Борбата ще бъде неравна. Единия от състезателите влиза в свадата необременен, защото е загубил всичко, дори и срама си. Той е изхвърлен от всичко, няма по-натам нищо за губене и се хвърля стремглаво във всички форми на арогантност. Не рискувайте никога скъпоценната си репутация с такава личност. Нужни са години за победа, която може да се загуби за момент, или нещо далечно от значимото. Един дъх скандал замразява много честна пот. Праведната личност знае колко много е в залог. Тя знае какво може да разруши нейната репутация и, понеже се отдава на фалшива скромност, напредва бавно, така че предпазливостта има достатъчно време да отстъпи. Дори да триумфира, ще спечели ли обратно това, което е загубил с излагането си на риск от загуба?

Възползвайте се от своята новост. Вие ще бъдете уважаван докато сте нов. Новостта харесва на всекиго, поради своето разнообразие. Нашият вкус изглежда освежен. Новичката посредственост е по-високо уважавана, отколкото изключително талантливата личност, с която сме привикнали. Когато знаменитостите се смесват с нас, те стареят по-бързо. И запомнете, че славата на новостта трае малко. За 4 дни хората ще загубят вниманието към вас. Възползувайте се от първите плодове на почитта, тъй като ще избягат, сграбчете всичко, което можете .Щом топлината на новостта замре, страстите охладняват и удоволствието се обръща в раздразнителност. Никога не се съмнявайте, че всички неща имат своя сезон и отминават.

Знанието и куража се въртят около величието. Понеже са безсмъртни, те могат да ви направят също такъв. Вие сте толкова повече, колкото знаете, и ако сте мъдър, може да направите всичко. Неинформирания човек е тъмен свят за себе си. Разум и сила: очи и ръце. Без кураж, мъдростта не ражда плодове.

Не допускайте определен недостатък. Малко хора живеят без известни морални пукнатини или дефект в характера и те му се предават, когато би бил лесен за излекуване. Благоразумието на другите е огорчено да види вселената, възвишен талант, заплашен от малък дефект: малко облаче, затъмняващо слънцето. Дефектите са бенки на лицето на репутацията, и злобата е добра в забелязването им. Нужни са върховни усилия да ги превърнеш в хубави черти. Цезар покрил своя дефект с лавров венец.
Намирайте утеха във всичко. Дори непотребното има утеха: то е вечно. Няма облак без сребърна нишка. За глупците това е късмет. Както казва поговорката:”Най-хубавото желание е да си късметлия като грозния.” Да живееш повече, добре е да струваш малко. Счупеното стъкло е това, което ни дразни, но не се счупва напълно. Съдбата изглежда завижда на най-важните хора. Тя награждава непотребността с издръжливост и важността с краткотрайност. Тези, които са смислени, винаги ще бъдат в краткотрайна наличност, и личност, която е добра за нищо би била вечна или защото изглежда, или защото наистина е така. Както за нещастната личност, късмета и смъртта изглежда са заговорничили да я забравят.

Джубран Халил Джубран, из "Пророкът", За радостта и за скръбта

ТОГАВА ЕДНА ЖЕНА помоли:
- Кажи ни за Радостта и за Скръбта.
А той в отговор й рече:
- Вашата радост е вашата скръб, само че без маска.
Същият извор, от който блика смеха ви, често е пълен с вашите сълзи.
И как би могло да бъде инак?
Колкото по-дълго дълбае скръбта в душата ви, толкова повече радост може да вмести тя.
Писаната паница, от която пиете виното си, не е ли опалена в грънчарската пещ?
И лютнята, която весели духа ви, не е ли била дърво, дялано и дълбано с остър нож?
Когато се радвате, вгледайте се дълбоко в сърцето си и ще видите, че същото онова, което ви е носило скръб, сега ви носи радост.
Когато сте скръбни, отново се вгледайте в сърцето си и ще видите, че плачете от онова, от което сте лекували.
Чули сте да казват: "Радостта е по-велика от скръбта", а от други сте чували: "Не, скръбта е по-велика."
Но аз ви казвам, че двете са неделими.
Те идват заедно, и когато едната седи с вас на трапезата ви, помнете, че другата е заспала в леглото ви.

Наистина вие висите като везни помежду радостта си и скръбта си.
Само като сте празни, сте в покой, в равновесие.
Но ако ковчежникът ви вземе, за да отмери злато и сребро, то радостта или пък скръбта ви без друго се надигат или спадат.

За приятелството

ЕДИН МЛАДЕЖ помоли:
- Кажи ни за Приятелството.
А той отвърна с думите:
- Приятелят ти е отговор на нуждата ти.
Той е твоята нива, където сееш любов и жънеш с благодарност.
Той ти е трапеза и огнище.
Ти идеш при него да се заситиш и да намериш мир.

Когато приятелят ти говори от сърце, не се боиш да изразиш както твоето съгласие, така и твоето несъгласие.
Но ако приятелят ти мълчи, ти непрестанно се вслушваш в сърцето му;
Защото в приятелството всички мисли, всички желания, всички надежди се раждат и споделят в безмълвна радост.
Когато се отделиш от приятеля си, не скърбиш;
Защото онова, което най-много харесваш в него, бива по-ясно в отсъствието му, както планината се вижда на катерача по-ясна откъм полето.
И нека в приятелството няма друга цел освен вглъбяването на духа.
Понеже любовта, която търси друго освен разкриването на собственото си тайнство, не е любов, а хвърлена напразно рибарска мрежа.

Най-доброто у теб да бъде за приятеля ти.
Ако той иска да познае водите на приливите ти, нека познае и отливите ти.
Какво ти е сторил приятелят ти, та да го търсиш да убие времето?
Търси го да изживее времето.
Нему е дадено да удовретвори нуждата ти, не да запълни празнотата ти.
И в сладостта на приятелството нека има смях и споделена радост.
Защото в росата на дребните радости сърцето намира утрото си и с нея то се ободрява.

"Веднъж един човек изрови от нивата си божествена, приказно хубава мраморна статуя. Занесе я на колекционер, който ценеше всичко красиво, и предложи да му я продаде. Колекционерът плати скъпо и прескъпо. Сетне двамата се разделиха.

Докато се връщаше към дома с парите, човекът си мислеше: "Дълго ще преживея с тия пари! Как е възможно някой да даде тъй много за безжизнен дялан камък, който хиляда години е лежал в земята ненужен!"

А в същото време колекционерът се любуваше на своята статуя и си мислеше: "Каква красота! Каква жизненост! Какво духовно просветление! Как е възможно някой да преотстъпи всичко това за пари - мъртви и безчувствени!"
Зa Любовтa – из "Пророкът"

И рече му Ал-Митра:
— Кажи ни за Любовта.
А той повдигна глава, огледа множеството и велика тишина настана. Тогава със силен глас им заговори:
— Когато Любовта ви позове, последвайте я, макар пътеките й да са стръмни и сурови.
И когато крилете й се разперят върху вас, отдайте й се, макар мечът, скрит в перата й, да ви ранява.
И когато тя ви проговори, повярвайте й, макар гласът й да руши мечтите ви, тъй както севернякът градините попарва.
Защото любовта както е корона, тъй е и тежък кръст. Както е ластарът на лозницата, така е и резитба.
Както се издига до върхарите ви и гали нежните ви клонки, затрептели в слънчевия сяй, така се спуска и до корените ви и зле разтърсва ги, макар и впити в почвата.
Тя като житни снопове ви сбира и стисва до гръдта си.
На хармана си после ви вършее, да се оголи зърното у вас.
Отвява ви от сламки и от плява.
Премила ви до бяла същина.
Омесва ви до податлива мекост.
И ви предава на святия си огън, за святи хлябове на Божието пиршество.
Всичко това ще ви стори любовта, за да познаете тайните на сърцето си и в познанието си да станете частица от сърцевината на Живота.

Но ако в своята боязън търсите само мира на любовта и нейната наслада, тогава по-добре ще е за вас да покриете голотата си и да слезете от хармана на любовта в свят, който не познава сезони и в който ще се смеете, но не от сърце, и ще ридаете, но не от дън душа.
Любовта не ви дава нищо освен себе си и не черпи от никого освен от себе си.
Любовта не обсебва, но и не иска да я обсебят.
Защото на любовта й стига любовта.

Когато любите, не казвайте: "Бог е в моето сърце", а казвайте: "Аз съм в сърцето на Бог."
И не мислете, че можете да сочите пътя на любовта, защото любовта намери ли ви за достойни, сама ще сочи пътя ви.

Любовта няма друго желание, освен да се изпълни.
Но ако вие любите и храните желания, нека бъдат тези:
да се стопите и да се леете като поток, запял звънката си песен на нощта;
да познаете болката на твърде много нежност;
да бъдете ранени от собствентото си разбиране за любовта;
и да кървите драговолно, с радост;
да се будите в зори с крилато сърце и да възхвалявате дарения ви нов ден любов;
да почивате по пладне в размишления за любовната нега;
вечер да се връщате у дома си, пълни с благодарност;
и да си лягате с молитва за любимото ви същество и с благодарствен химн на устните си.

Грaдинaтa нa пророкa

— Учителю, говори ни за битието. Какво е да бъдеш?
— Днес да бъдеш означава да бъдеш мъдър, но не безучастен към безразсъдния; да бъдеш силен, но не за да унищожаваш слабия; да играеш с малките деца не като баща, а по-скоро като другар, който би искал да научи техните игри;
Да бъдеш непринуден и простосърдечен с възрастните мъже и жени, да присядаш с тях в сянката на старите дъбове, въпреки че самият ти все още вървиш с Пролетта;
Да потърсиш един поет, даже той да живее отвъд седем реки, а в негово присъствие да се смириш — нищо да не искаш, в нищо да не се съмняваш и устните ти да не отронват никакъв въпрос;
Да знаеш, че светецът и грешникът са братя-близнаци, чийто отец е нашият Всемилостив Цар, и че единият се е родил само миг преди другия и заради това ние го приемаме за Престолонаследника;
Да следваш Красотата, дори когато тя те води към ръба на пропастта; и въпреки че тя е окрилена, а ти си безкрил, и въпреки че тя ще прекрачи ръба, ти я последвай, защото там, където няма Красота, няма нищо;
Да бъдеш градина без ограда, лозе без пазач, съкровищница, винаги отворена за минувачите;
Да бъдеш ограбен, излъган, заблуден, да, поведен по грешен път, подмамен, сетне подигран, и все пак при всичко това да гледаш надолу от висината на твоето по-голямо аз и да се усмихваш, знаейки, че има една пролет, която ще дойде в твоята градина да потанцува в листака, и една есен, която ще накара гроздовете да узреят; знаейки, че ако дори само един от твоите прозорци е отворен на Изток, къщата ти никога няма да бъде празна; знаейки, че всички онези, които са смятани за злодеи и разбойници, за мошеници и измамници, са твои братя в нужда и че ти си може би всичко това в очите на блажените обитатели на оня Незрим Град там, горе, над този град.
А сега за вас, чиито ръце майсторят и изнамират всички неща, потребни за уюта на нашите дни и нощи —
Да бъдеш означава да бъдеш тъкач със зрящи пръсти, строител, прозрял светлината и пространството; да бъдеш орач и да чувстваш, че с всяко посято зрънце скриваш съкровище; рибар и ловец, състрадателен към рибата и звяра, ала все пак по-състрадателен към човешкия глад и нужда.
И освен всичко това ще ви кажа ето що: Аз бих искал да имам всеки от вас и всички други хора за помощници в името на човешкото добруване, защото само по този начин можете да се надявате да постигнете своето собствено добро.
Другари мои, обични мои, бъдете смели, не мекушави; бъдете необятни, а не ограничени; и чак до моя и вашия сетен час бъдете наистина вашето по-голямо аз."

Стая без книги е като тяло без душа. Цицерон

Някои казват, че животът е най-важното нещо, но аз предпочитам четенето. Рут Рендъл

Грешка е да се смята, че книгите са се появили, за да останат при нас завинаги. Човечеството е живяло без книги хиляди години и може да реши да живее без тях пак. Е. М. Форстър


Светът, не забравяй, едва сега започва да се ограмотява.Олдъс Хъксли

Човекът, който не чете добри книги, няма предимство пред човека, който не може да ги чете.Марк Твен

Абсурдно е да има железни правила за това какво човек трябва да чете и какво не. Повече от половината от съвременната култура зависи от това, което човек не бива да чете. Оскар Уайлд

Книгите са пагубни: те са проклятието на човешкия род. Девет десети от съществуващите книги са пълни глупости, а умните книги са опровержението на тези глупости. Най-голямото нещастие, което е сполетяло човека, е изобретяването на книгопечатането. Бенджамин Дизраели

При книгите, както и при любовта, ние сме смаяни от това, което другите са избрали. Андре Мороа

Никога не давайте книги назаем, защото никой не ви ги връща; единствените книги, които аз имам в моята библиотека, са книгите, които хората са ми давали назаем.Анатол Франс

По-голямата част от книгите ни правят неграмотни.Волтер

Съотношението между грамотност и неграмотност е постоянна величина, но в наше време неграмотните могат да четат. Алберто Моравия

Четенето за ума е това, което гимнастиката е за тялото. Сър Ричард Стийл

Няма лоши книги, както няма и грозни жени. Анатол Франс

Аз деля читателите на две категории: тези, които четат, за да запомнят, и тези, които четат, за да забравят.Уилям Лайън Фелпс

Пътят към невежеството е постлан с добри издания. Джордж Бърнард Шоу

Отстранявайте всички удивителни. Използването на удивителни е като да се смееш на собствените си шеги. Франсис Скот Фицджералд

Има три причини човек да стане писател. Първата е, че ти трябват пари. Втората е, че имаш да кажеш нещо, което смяташ, че светът трябва да знае. Третата е, че не знаеш какво да правиш през дългите зимни нощи. Куентин Крисп

Тези високомерни големи писатели... те така и не са разбрали, че хората консумират по-големи количества солени фъстъци, отколкото черен хайвер. Мики Спилейн

Писането е единствената професия, при която никой не ти се подиграва за това, че не печелиш пари. Жюл Ренар

Вашият ръкопис е както добър, така и оригинален, но тази част, която е добра, не е оригинална, а частта, която е оригинална, не е добра. Самюъл Джонсън

Голям брой млади автори допускат грешката да приложат облепен с марки плик, адресиран до самите себе си, и достатъчно голям, за да се сложи в него ръкописа. Това е прекалено голямо изкушение за редактора. Ринг Ларднър

Ние прочетохме вашия ръкопис с безкрайно удоволствие. Ако го публикуваме обаче, ние няма да имаме възможност да публикуваме нищо друго, което да не е от такова качество. И тъй като не е мислимо, че през следващите хиляда години ще видим нещо подобно на вашия ръкопис, със съжаление сме принудени да ви върнем вашето божествено съчинение и да ви помолим хиляди пъти да ни простите за нашата недалновидност и плахост.
Писмо с отказ от китайско икономическо списание, цитирано във вестник "Файненшъл таймс"

Трябва да има жена, но няма нужда тя да е нещо кой знае какво. Много по-важно е да има добър кон. Макс Бранд американски писател за това как се пишат каубойски романи

За да напишете роман за привидения, единственото, от което имате нужда, е привидение. За детективски роман ви е необходим сюжет. П. Дж. Джеймс

Научнофантастичните романи са такива, каквито искат да ги публикуват издателите на научна фантастика.Джон Кампбел

Да издадеш книга със стихове е като да изпуснеш листенце от роза в Големия каньон и да чакаш да чуеш ехото. Дон Маркуис

Бих предпочел да съм велик, лош поет, отколкото добър лош поет. Огдън Наш

Реакциите ми бяха твърде бавни. Много по-лесно беше да стана поет.
Т. С. Елиът за това как се е отказал от бокса в университета

Да питате един активно пишещ автор какво мисли за критиците е като да питате електрическия стълб какво мисли за кучетата. Джон Осборн

Седнал съм в най-малкото помещение на моята къща. Вашата рецензия е пред мен. След малко тя ще е зад мен. Макс Регер

Изпращам ви един невероятно добър роман. Ако имате някакви забележки, напишете ги на гърба на чека. Ърл Станли Гарднър
Кошчето за хартия е най-добрият приятел на писателя
От момента, в който взех вашата книга, до момента, в който я оставих, се превивах от смях. Някой ден имам намерение да я прочета. Комикът Джулиъс Хенри Маркс (Граучо Маркс - Маркс Мърморкото) за първата книга на С. Дж. Перълман

Проява на благоразумие е да благодарите на автора за книгата му, преди да сте я прочели, за да може да избегнете необходимостта да го излъжете след това. Джордж Сантаяна

Винаги съм искал да напиша книга, която да завършва с думата "майонеза". Ричард Бротиган

А освен всичко туй, синко, пази се от това да съставяш много книги - то няма край, и да четеш много - то е уморително за тялото. Еклесиастът, 12:12

Когато писателите умрат, те стават книги, което, в края на краищата, не е толкова лошо превъплъщение. Хорхе Луис Борхес

Издателите са демони, в това няма никакво съмнение.
Уилям Джеймс , американски психолог и философ, въвел термина "поток на съзнанието", брат на романиста Хенри Джеймс

В крайна сметка едно стихотворение трябва да достигне до три места: окото, ухото и това, което можем да наречем сърце или душа. Най-важното за нас обаче е да достигнем до сърцето на читателя. Робърт Фрост

Насекомите хапят не от злоба, а защото искат да живеят. Същото е и с критиците - те имат нужда от нашата кръв, не да ни причиняват болка. Фридрих Ницше

Няма никаква вреда в това да повтаряте колкото се може по-често: "Без мен литературната индустрия няма да свърши: издателите, литературните агенти, под-агенти и под-под-агенти, счетоводителите, адвокатите по авторско право и клевета, катедрите по литература, професорите, дисертациите, критическите изследвания, рецензентите, страниците за нови книги в печата - цялото това огромно, множащо се и процъфтяващо здание съществува заради този дребен, покровителстван, иронизиран и зле платен човек." Дорис Лесинг

Книгоиздаването е много загадъчен бизнес. Трудно е да се предскаже какъв тираж от една книга ще се продаде и как ще бъде посрещната книгата от читатели и критика - а пък рекламата като че ли не помага много. Томас Улф

Аз вярвам, че всеки английски поет трябва да прочете класиците на английската литература и овладее граматическите правила, преди да започне да се опитва да ги изопачава или нарушава, преди да тръгне да пътува в чужбина, за да преживее ужасите на мизерните страсти, а - ако има късмет - и да познае любовта на една добра жена. Робърт Грейвс

Какво представлява един писател - дървен чеп, който има пишеща машина "Ъндъруд". Джак Уорнър

Обикновено имам нужда от една бира, за да пусна мотора. Норман Мейлър

Аз не пия много. Това е вероятно една от причините моите герои винаги да пият и да вземат наркотици. Робърт Стоун

Красивите жени се тълпят край всички, само не и край писателите. Понякога някои некрасиви и интелигентни жени се тълпят край авторите. Уилям Сароян

Писането не е професия, а призвание да бъдеш нещастен. Жорж Сименон

Всеки, който се труди в областта на прозата, е малко луд. Проблемът е тази лудост да се пресъздаде по интересен начин. Франсоа Трюфо

Аз винаги съм вярвала в това, че не трябва да се работи съвместно с друг автор, защото, когато двама съавтори работят по една книга, всеки от тях вярва, че той обира неприятностите, а другият хонорарите. Агата Кристи

Всичките ми основни произведения са написани в затвора... ще препоръчам затвора не само на амбициозните автори, но и на амбициозните политици.
Джавахарлал Неру, индийски политик, първият министър-председател на Република Индия

Най-подходящият момент да обмисляте сюжета на една книга, е когато миете чиниите. Агата Кристи

Имам чувството, че мога да пиша вечно, но, за да създадеш семейство, ти трябва малко време. А пък семейството според мен е нещо много по-важно от писането. Кен Киси

Всеки си има своя представа за това кой е поет. Робърт Фрост, президентът на САЩ Л. Б. Джонсън, Т. С. Елиът, киноактьорът Рудолф Валентино - всички те са поети по-своему. Аз обичам да си представям, че съм момчето, което ви подава електрическата крушка. Боб Дилън

Кошчето за хартия е най-добрият приятел на писателя. Айзък Башевис Сингър

По природа един писател не е в състояние да говори истини и затова наричаме написаната от него художествена проза плод на въображението. Уилям Фокнър

Всичко, което е написано, за да направи удоволствие на автора, няма никаква стойност. Блез Паскал

Когато бях книжен червей на десет години и имах навика да целувам снимките на авторите по кориците, сякаш бяха икони, бях смаяна от това, че толкова далечни хора могат да събуждат у мен любов. Ерика Джонг

Аз съм ужасно слаба писателка, но страшно много хора имат ужасно лош вкус. Грейс Металиъс

Да пишеш просто е точно толкова трудно, колкото и да бъдеш добър човек. Уилям Съмърсет Моъм

Не съм сигурна дали един лош човек може да напише добра книга. Ако изкуството не ни прави по-добри, за какво, по дяволите, служи то? Алис Уокър

Ние никога няма да станем цивилизована страна, докато не започнем да харчим повече пари за книги, отколкото за дъвка. Елбърт Хъбърт

Ако писателите бяха добри бизнесмени, те щяха да имат достатъчно здрав разум да не са писатели. Ървин С. Коб

Една добре написана биография е нещо толкова рядко, колкото и разумно изживеният живот. Томас Карлайл

Из “Литературни анекдоти”

Лев Толстой много обичал децата. Сутрин ще се събуди, ще хване някое и ще го гали по главичката, докато не извикат за закуска.

Веднъж Пушкин написал писмо на Рабиндранат Тагор.
“Скъпи далечни приятелю – написал той – не Ви познавам, и Вие не ме познавате. Много бих искал да се запознаем. Всичко хубаво, Саша.”
Когато му донесли писмото, Тагор се бил отдал на самосъзерцание. Така бил потънал, че ако искаш, парчета можеш да си режеш от него. Жена му го блъскала, блъскала, бутала му писмото – той не вижда. Вярно, че и руски не можел да чете.
Така и не се запознали.

Присънило му се веднъж на Херцен, че уж е емигрирал в Лондон и там си живее добре. И че си купил куче – английски булдог. Неописуемо зъл пес – щом види някого, и се хвърля отгоре му. И ако го стигне, захапва го в мъртва хватка и край – можеш погребение да му поръчаш. И изведнъж сякаш не е в Лондон, а в Москва – върви по Тверски булевард, държи чудовището си на каишка, а насреща му – Лев Толстой... И да му се не види, на най-интересното място дошли декабристите и го събудили.

История
Веднъж Орлов преяде с грахова каша и умря. А Крилов като разбра, също умря. А Спиридонов умря от само себе си. А жената на Спиридонов падна от бюфета и също умря. А децата на Спиридонов се удавиха в езерото. А бабата на Спиридонов се пропи и си хвана пътя. А Михайлов спря да се реше и заболя от кел. А Круглов нарисува дама с камшик и се побърка. А Перехрестов получи 400 рубли запис и така се наду, че го изхвърлиха от служба.
Хубави хора, а не могат да стоят здраво на краката си.

Четирикраката врана
Имало едно време една четирикрака врана. Собствено, тя имала пет крака, но да се говори за това не си струва.
Ето, веднъж купила си четирикраката врана кафе и мисли: „Ето, купих си аз кафе, а какво да го правя?“
А тук, като за беда, притичва наблизо една лисица. Видяла тя враната и й вика:
- Хей - вика, - ти, врано!
А враната на лисицата вика:
- Ти си врана!
А лисицата на враната вика:
- А ти, врано, си свиня!
Тук враната от обида разсипала кафето. А лисицата избягала. А враната слязла на земята и тръгнала на своите четири, или по-точно, на пет крака в своята шибана къща.


 

0 Comments:

Post a Comment

<< Home